Aanbod

 

Individuele therapie

 
 

Vele kinderen, jongeren en/of volwassenen komen op een bepaald moment in hun leven vast te zitten. Mensen kunnen problemen hebben op het werk of op school, moeite hebben met het verwerken van bepaalde gebeurtenissen, gepest worden, zich depressief of (faal)angstig voelen, niet weten hoe ze moeten omgaan met hun emoties, snel boos worden, zich slecht voelen in sociale contacten, slecht slapen, zich niet goed kunnen concentreren, .... Vaak klaren deze problemen na een tijdje weer op of slagen mensen er in om op eigen kracht of samen met hun ouders, partner, familie en vrienden een uitweg te vinden. Soms echter, is dit moeilijk. Je krijgt dan het gevoel vast te zitten en niet het leven te leiden dat je wil leiden. Niet de persoon, de partner, de ouder of het gezinslid te kunnen zijn die je wil zijn.

Herken je jezelf hierin? Dan kan een therapeutische begeleiding bij een psycholoog aangewezen zijn. Wij gaan samen met jou aan de slag om te zoeken wat er moeilijk loopt en vooral wat er kan veranderen om dichter bij het “gewenste” leven te komen. Er wordt samen met jou gekeken naar wat je kan veranderen in je dagdagelijks leven en hoe je op een andere manier naar de dingen kan kijken. Ook zoeken we samen welke mensen rondom jou je hierbij kunnen ondersteunen. Eventueel kunnen deze mensen ook uitgenodigd worden bij een of meerdere gesprekken. De psycholoog volgt tijdens de therapie het veranderingsproces op en stuurt bij waar nodig.

Ook wanneer je je kind hierin herkent, kan een therapie helpend zijn. De psycholoog gaat samen met jullie als ouders en - afhankelijk van de leeftijd - ook met jullie kind zoeken naar hoe jullie traject er best zou uitzien. Meestal werkt de psycholoog samen met de ouders en het kind. Bij jonge kinderen wordt er soms voor gekozen om enkel oudergesprekken te doen.

Individuele systeemcounseling

 
 

Individuele systeemcounseling is een plek waar je kan praten over je gevoelens, je gedachten en alles waar je tegenaan loopt in het leven. Iedereen is verbonden met anderen en ook binnen een individueel traject zal de focus liggen op de relaties met de mensen rondom jou. Op die manier komen er nieuwe inzichten tot stand waardoor je jezelf beter zal begrijpen en je je problemen kan aanpakken. Als counselor probeer ik je handvaten aan te reiken om zelf een oplossing te vinden voor een probleem. We gaan samen al zoekend op stap naar wat jij nodig hebt. 

Tijdens onze gesprekken ga ik regelmatig aan de slag met creatief materiaal en hou ik ervan om wat er gezegd wordt visueel voor te stellen. Ik vertrouw er op dat de nieuwe inzichten, in combinatie met concrete tips en hier en daar wat bijkomende uitleg, zorgt voor nieuwe wegen en beweging naar een positiever pad. 

Counselor


Laurence Debacker

Relatietherapie

 
 

Relaties kunnen soms zo vast lopen dat de partners het gevoel hebben tegenover elkaar te staan. De emotionele band tussen partners ("wij samen") lijkt zoek te zijn. Dit gaat vaak samen met afstandelijkheid, herhaaldelijk conflict, eenzaamheid, frustratie, verdriet, pijn …

Relatietherapie betekent samen "tijd nemen" voor jezelf en jullie relatie. De relatietherapeut creëert, als neutrale derde, een veilige ruimte. Zij is meerzijdig partijdig en helpt jullie om de dialoog terug aan te gaan. Er wordt aandacht besteed aan spreken, luisteren en elkaar opnieuw horen.

 
 

Therapeuten


Sabine Poel

Louise Claes

 

Gezinstherapie

 
 

Gezinsleden zijn niet zomaar individuen die toevallig samen in 1 huis wonen. Ze hebben een belangrijke band met elkaar en worden voortdurend door elkaar beïnvloed, op aangename maar ook minder aangename manieren. Soms geraken gezinnen verstrikt in steeds terugkerende conflicten of communicatiemoeilijkheden en komen ze hier alleen niet meer uit.

Op zo’n moment kan gezinstherapie iets voor uw gezin betekenen. In de gezinstherapie worden problemen niet bekeken als 'van 1 individu', maar wel benaderd vanuit een 'systemisch perspectief'. Dit wil zeggen dat er gefocust wordt op verbondenheid en communicatie en dat er gezocht wordt naar nieuwe verklaringen voor de problemen waar één gezinslid of het gezin mee worstelt. Op die manier kan men een andere visie krijgen op elkaar, op de relaties en op de zorgen die er zijn. De gezinstherapeut zal zich 'meerzijdig partijdig' opstellen. Dit betekent dat zij geen partij zal kiezen, geen oordelen zal uitspreken en niet zal gaan veroordelen.

 
 

Therapeuten


Sabine Poel

Louise Claes

 

Gezinscounseling

 
 

Bij gezinscounseling wordt de focus niet op één iemand gelegd, maar wordt er naar het geheel gekeken. Ik neem steeds uitgebreid de tijd om op zoek te gaan naar wie jullie zijn en hoe jullie relaties onderling functioneren. Net als bij individuele systeemcounseling is dit een plek waar iedereen kan praten over de zaken die hen bezighouden, maar in deze context gaan we meer focussen op het gezin en hoe de relaties zich tot elkaar verbinden. We gaan proberen nieuwe inzichten tot stand te brengen rond de zorgen die er zijn en we trachten zo samen te streven naar een nieuw evenwicht in het gezin. Om inzicht te krijgen in wat jullie bezighoudt en wat jullie nodig hebben als gezin, ga ik vaak aan de slag met creatief materiaal. 

Ik tracht me steeds ‘meerzijdig partijdig’ op te stellen. Dit betekent dat ik geen partij zal kiezen, geen oordelen zal uitspreken en niet zal gaan veroordelen. 

 
 

Counselor


Laurence Debacker

 

Bemiddeling

 
 

In ons therapeutisch werk komen we in contact met kinderen, gezinnen en koppels die met problemen kampen. Bij het goed verkennen van deze problemen valt het op dat er vaak sprake is van hevige discussies binnen echtscheidingssituaties, conflicten over de overeenkomst na echtscheiding, conflicten over het niet naleven van afspraken,…

Vaak zijn het de kinderen die worden 'aangemeld bij de therapeut' omdat ze problemen hebben. Uit onderzoek blijkt dat kinderen bij een echtscheiding vooral lijden onder de mate van conflict dat er heerst tussen beide ouders. Deze discussies zijn al zo lang bezig dat ze als het ware 'te ver gevorderd zijn' om ze nog te kunnen 'ontmijnen'.

Als je voor bemiddeling kiest, kies je ervoor om je conflicten als ex-partners of als ouders in eigen handen te houden. Je wil je ouderschap of je echtscheiding samen met je ex-partner regelen, en dit door dialoog in plaats van door strijd. Als ex-partner en als ouder ben je het best geplaatst om zelf te zoeken naar goede regelingen voor jou en de kinderen. Enkel afspraken waar alle betrokkenen zich kunnen in vinden zijn op lange termijn haalbaar en zorgen voor weinig discussies achteraf. Bemiddeling is altijd gebaseerd op "vrijwilligheid", wat betekent dat men niet kan gedwongen worden om in bemiddeling te gaan.

Bij ACSI worden er vooral regelingen uitgewerkt rond het kind/de kinderen, met name: ouderlijk gezag, verblijfsregeling, kostenregeling en wat bij conflicten en discussies. Om het kind belang van het kind maximaal centraal te stellen kunnen de kinderen ook gezien worden door de bemiddelaar die tevens kinderpsycholoog is van opleiding.

bemiddeling-sabine.be

 
 

Therapeuten


Sabine Poel

 

Emdr

 
 

Net zoals ons lichaam in staat is om spontaan te genezen van verwondingen, is ons brein van nature in staat om moeilijke levenservaringen te verwerken. Soms blokkeert dit verwerkingssysteem echter (onder invloed van psychisch trauma, bij zeer hevige emoties of wanneer onze hersenen niet "rijp" waren op het moment van de gebeurtenis). Deze "onverwerkte" informatie kan voor allerlei klachten en problemen zorgen (herbelevingen, nachtmerries, angsten, onzekerheid, depressie, relatieproblemen,…).

EMDR is een therapievorm die toelaat om onverwerkte herinneringen alsnog te verwerken, zelfs wanneer het over gebeurtenissen van jaren geleden gaat.

EM staat voor Eye Movement: aanvankelijk werd het verwerkingsproces op gang gebracht met oogbewegingen (naar analogie met de REM-slaap - de fase in onze slaap waarin we de indrukken van de afgelopen dag verwerken), maar intussen worden ook andere manieren van bilaterale stimulatie gebruikt om het verwerkingsproces te ondersteunen.

D staat voor Desensitisatie: dat wil zeggen dat er voor gezorgd wordt dat aan de moeilijke herinneringen of problemen gedacht kan worden, zonder emotionele lading. Dus: zonder moeilijke emoties of vervelende lichaamssensaties (krop in de keel, benauwdheid, hartkloppingen).

R staat voor Reprocessing: naast desensitisatie (verdwijnen van negatieve gevoelens) wordt er ook gezorgd voor het oplossen van negatieve gedachten. Waar de cliënt eerst nog negatief denkt over zichzelf of de te verwerken situatie, worden deze gedachten omgevormd tot neutrale of positieve gedachten.

Voor meer informatie zie emdr-belgium.be

 
 

Therapeuten


Sabine Poel
Katrien Vuerinckx

 

Vormingen

 
 

Wij organiseren graag een vorming of workshop op maat van ouders, leerkrachten of hulpverleners. Indien u een vraag naar vorming of bijscholing heeft, gelieve deze te concretiseren door contact met ons te nemen en dan bekijken wij of we tegemoet kunnen komen aan uw vraag.